Számomra is kicsit fellengzősen hangzik, főleg azért, mert nem csináltam még ilyet. Egyszer azonban el kell kezdeni. Minden blognak van valami célja, így ez sem lehet kivétel.

Évek óta olyan helyen dolgozom, ahol a hitelekkel nap, mint nap kapcsolatba kerülök. És nem csak a hitelekkel, hanem az azt igénylő emberekkel is. Sajnos azt látom, hogy a két fél sokszor nem érti meg a másikat. Az egyik – bankok- többet képzelnek a másik képességeiről – ügyfelek -, mint amire a másik fél képes, miközben az ügyfelek eleve rosszindulatot feltételeznek a pénzintézetekről.
Célom, ami kissé idealisztikus, hogy a bankokról, és a hitelekről alkotott téves elképzelések egy részét megpróbáljam eloszlatni. Ehhez szívesen veszek minden hozzászólást pro és kontra.
Manapság „divat” a bankokat szidni. Szidja őket az állam (politikusok) és szidják őket az állampolgárok, miközben mindenki rájuk van utalva, és a bankok is az előbbi kettőre. Sokan bedőlnek ennek a pocskondiázásnak. Mindenkinek egy kicsit magába kéne néznie és az okokon elmélkedni egy kicsit.
Kezdjük talán a legelején. Mi is a bank?
A bank egy pénzügyi vállalkozás. Innentől nagyon egyszerű a dolgunk. Felejtsük el először azt, hogy pénzügyi. Mit csinál egy vállalkozás. Vannak, akik vesznek valamit, azzal csinálnak valamit és az így előállított terméket eladják. Ezt csinálja a pék, a gépgyár, mindenki, még egy mezőgazdasági vállalkozás és egy bánya is. Vesz alapanyagot, munkaerőt és a megtermelt dolgokat eladja. Mivel nem mindenki mehet be egy gyárba, vagy egy tehenészetbe, hogy megvegye, amire szüksége van, ezért vannak olyan vállalkozások akik megvesznek mindenféle termékeket, és azt elszállítják egy olyan helyre, ami közel van a fogyasztókhoz. Erre a helyre a fogyasztók szívesen mennek, és viszik el a termékeket, mert minden a napi (pl élelmiszer, ruházat) és a nem napi (pl TV, gépjármű) szükségletükhöz szükséges terméket egy helyen gyorsan be tudnak szerezni. Ők a kereskedők.
Minél kevésbé van szükség napi szinten a termékre, annál többet vagyunk hajlandók utazni érte. Egy kocsit megvásárolni egy másik városba is elutazunk, ha ott olcsóbb, de egy kifliért már sokszor a másik utcába sem vagyunk hajlandók elmenni, még akkor sem, ha ott fele annyiba kerül ugyan az a kifli.
Most helyettesítsük be a kifli, az alumínium, az autó helyére a pénzt, és rögtön egy olyan vállalkozást fogunk kapni, ami egy speciális termékkel foglalkozik, a pénzzel. Pénzt vesz és pénz ad el. Jó kereskedő módjára a bankok is szeretnek olcsóbban vásárolni, és ennél drágábban eladni. A különbözetet a kereskedelem árrésnek hívja a bankok kamatrésnek. Mindkettőnek az a feladata, hogy
1.      a költségeket fedje le
2.      nyújtson jövedelmet a tulajdonosoknak is.
 
Így talán nem is lesz olyan nehéz a további gondolkozás.

Címkék: bank pénz állam mezőgazdaság kereskedelem vállalkozás ipar pénzügyi vállalkozás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankkolcson.blog.hu/api/trackback/id/tr881593740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása